Wednesday 5 December 2012

bila dah tiba musimnya...


deghoyan, derian, durian, duye atau apa-apa saja panggilannya...
bila dah tiba musim....
nah.... makan la sepuas-puasnya...
jangan di 'pinggin' bila dah tiada depan mata....

deghoyan, derian, durian, duye atau apa-apa saja panggilannya...
dulu kira kilo jualannya...
kini.... sepuluh biji cuma sepuluh ringgit saja..
jangan tak percaya siap dapat 3 biji percuma...
isi baik lagi molek, warna kuning manis rasanya...
bila dah beli banyak jangan lupa...
jiran-jiran disedekah bersama...
bukan apa... deme pun nak rasa juga...

deghoyan, derian, durian, duye atau apa-apa saja panggilannya...
harumnya mengalahkan perfume berjenama...
tapi sayang ramai yang tidak suka akan aromanya...
alahai deghoyan...
sebut sahaja boleh dibuat pelbagai rupa...
tempoyak... isi buah diasing daripada bijinya...
masak gulai ikan sama tempoyak perghhhh pastilah saya masterchefnya...
bubur deghoyan, crepe deghoyan, puding deghoyan, lempuk deghoyan...
dok lupo jugok 'budu' denge duye (tak lupa juga budu dengan durian)...
semuanya deghoyan deghoyan deghoyan...

Picture_2489

crepe durian - salah satu produk hasil durian
produk paling FAMOUS di facebook
gambar dari sini


oh kome...
dulu teman cakap deghoyan dah berbunga...
tapi kini... deghoyan udah luruh....
lebih baik cepat pergi suluh...
lambat sikit kome dapat habuk..
kalau tidur, jawabnya tinggal pokok...

penangan buah durian, bukan sahaja di jual di tepi jalan, atau dikaki lima nah... pasaraya pun ada juga.. habis satu pasaraya bau buah durian... 

2 comments:

  1. saya ni memang hantu derian. hehe. pantang nampak. makn dengan nasi pun sedap. hehe

    ReplyDelete
  2. wah2... peminat tegar durian la nih.. =)

    ReplyDelete